Bisnes Part Time

Hai…Assalamualaikum,

 

Ada tak kat sini yang kerja makan gaji, suri rumah, ataupun student yang tercari – cari BISNES yang boleh dilakukan secara PART TIME?

 

Ok, saya ada jumpa satu cara untuk menjana income yang lumayan dan boleh dilakukan secara part time sahaja. 

 

Kalau nak tahu baca web ini sehingga habis dan ikut sahaja langkah – langkah yang saya kongsikan.

 

“…MACAM NI CARA BUAT BISNES SECARA PART TIME WALAUPUN SIBUK BEKERJA…” 

 

Ni perkongsian free jer..TAKDE BENDE NAK DIJUAL PUN.

 

Aku dah penat la hidup zaman sekarang. Tekanan betul. Harga barang makin naik. Komitmen hidup makin meningkat. Kerja makin banyak. Tapi gaji TAK naik-naik pun. 
‍‍‍‍‍‍ ‍‍
‍‍‍‍‍‍Bila hujung minggu jumpa keluarga, keluarga ajak keluar. Takkan la aku tak keluar sesen pun kan? Kerja pegawai takkan tak de duit kot? Aduhh.. 
‍‍‍‍‍‍ ‍‍ 
‍‍‍‍‍‍Aku cuba nak berniaga online, memula je la semangat. Tapi lepas tengok dah ramai sangat yang menjual kat dalam FACEBOOK ni. Ada ke orang nak beli barang aku? 
‍‍‍‍‍‍ ‍‍ 
‍‍‍‍‍‍Try la jugak kan.. Bila buat dropship, ciput je untung. Kalau jual mahal, orang tak nak beli. Lepas tu, aku sibuk kerja, mana sempat nak post selalu pasal produk. Aduhhh stress betul..lah. 
‍‍‍‍‍‍ ‍‍ 
‍‍‍‍‍‍Dah dapat customer, kene layan dia sorang sampai 2,3 jam kat Whatsapp. Lepas tu TAK JADI BELI. Ohoiiiiii hahahanaatt.. 
‍‍‍‍‍‍ ‍‍ 
‍‍‍‍‍‍Belum cerita anak bini lagi. Dorang tak habis habis hint ajak melancong. Duk tengok FB dan IG kawan kawan dorang. Bukan taknak bawak, duk tengok surat cinta dari tnb, rumah, kad kredit dan ptptn pun rasa nak migrain. 
‍‍‍‍‍‍ ‍‍ 
‍‍‍‍‍‍Kesiann tengok isteri dan anak anak. Asyik makan kat rumah je. Sebab nak berjimat taknak makan luar. Bila duk tengok Atok Kepci dan Badut Mekdi mulalah nyanyi lagu dorang. Maafkan ayah sayang… 
‍‍‍‍‍‍ ‍‍ 
‍‍‍‍‍‍Syukur.. Itu dulu.. Sekarang dah lain.. Alhamdulillah aku dah jumpa lubuk rezeki aku yang boleh setelkan semua masalah kat atas macam petik jari je. Kenapa? Sebab income datang tak henti – henti walaupun aku tengah sibuk bekerja…hehehehehe 
‍‍‍‍‍‍ ‍‍ 

‍‍‍‍‍‍Bisnes ape ni? 

Ni bisnes dropship jugak. Cuma bila pembeli datang ke kedai aku dan buat pembelian diorang langsung tak kacau aku.

 

Tiba – tiba jer handphone aku bunyi kaaching – kaaching bgtau sales dah masuk dan kena buat penghantaran. 

 

Tapi aku proses benda ni sebelah malam jerrr sebab aku masih bekerja. Customer yang beli kat sini dia tak macam dekat facexxxx lepas bank in duit terus tanya bila boleh dapat barang…hahahaha Strees betul kan.. 

 

Aku spent sikit masa dalam satu jam jer sebelah malam untuk uruskan order yang aku dapat. Itu pun bukan aku kena bungkus barang apa semua bagai sebab aku buat dropship jer…hahahaha, aku tinggal nak forward order yang aku dapat tu pada supplier barang yang aku jual tu jer… 

‍‍‍‍‍‍ ‍‍ 
Dan yang paling best, aku dah tak payah gentel wasap sampai tengah malam sebab nak close sales customer yang banyak karenah. Semuanya sistem yang automatik uruskan. 
‍‍‍‍‍‍ ‍‍ 
Nak bungkus, nak pos barang apa semua supplier yang buat kan..aku kira macam ambik untung atas angin jer lahhh…Syok tak Geng cmni.. 

‍‍‍‍‍‍ ‍‍ 
‍‍‍‍‍‍

So macamana nak buat bisnes dropship ni? 

Ok, sebenarnya aku buat bisnes dropship kat shopee… 

Aku cerita ringkas je dulu k. Nak detail, memang tak muat nak cerita kat post ni. Yang tu aku cerita nanti. 
‍‍‍‍‍‍ ‍‍ 
‍‍‍‍‍‍ ‍‍ 
Langkah 1 
======== 
Mula-mula kena ada website sebagai store online. Aku guna sistem shopee jer. Senang, aku yang tak pandai buat website hatta coding bagai pun boleh setup store online ni. Korang boleh tengok tutorial nak setup store ni kat youtube jer.. 

Nak buka store kat shopee ni pun PERCUMA jer tau…Shhhhh…hehehehee 
‍‍‍‍‍‍ ‍‍ 
‍‍‍‍‍‍ ‍ 
Langkah 2 
======== 
Research niche dan produk untuk korang masukkan dalam store korang. Salah satu cara ialah guna Google Trend atau search terus dalam shopee apa keyword yang orang selalu cari. Selain tu, boleh tengok competitor kita. 
‍‍‍‍‍‍ ‍‍ 
‍‍‍‍‍‍ ‍‍ 
Ha, ni teknik short cut. Korang tengok top2 seller dan preffered seller kat shopee store, taip je kat shopee tu apa – apa satu keyword produk cth macam “tudung” dan pastu korang filter lah “shopee preffered”, haaa berdesup keluar semua preffered seller shopee.

 

Haaa apa lagi lepas tu korang skodeng lah niche dan produk diorang yang top sales. 

 

Diorang ni dapat shopee preffred seller sebab store diorang ni dah konsisten dapat ribuan jualan setiap hari. So.. Kita tiruvasi je diorang. hehehehehe (tiru dan ejas tau) 
‍‍‍‍‍‍ ‍‍ 
‍‍‍‍‍‍ ‍‍ 
Langkah 3
======== 
Masukkan produk yang korang dah research tu kat store korang. Setup store kasi cun. Buat sikit voucher ke diskaun ker yang boleh tingkatkan minat bakal pelawat yang ronda – ronda masuk kedai shopee korang dan secara tak langsung boleh tingkatkan conversion jualan. 
‍‍‍‍‍‍ ‍‍ 
‍‍‍‍‍‍ ‍‍ 
Langkah 4
======== 
Tarik trafik ke store korang. Aku guna 2 cara untuk tarik trafik masuk store. Teknik pertama ni Free jer, korang boleh tekan jer butang “Boost Now” dekat produk korang setiap 4 jam dan boleh pilih 5 produk dalam 1 masa.

 

Alaaa…sekejap sangat jer nak buat benda ni..tak sampai 1 minit pun… dan shopee akan hantar produk kita tu naik ke depan main page shopee selama 4 jam. 

 

Teknik kedua aku guna cara yang berbayar…ini ada kos sikit tapi still murah sebab aku target pada niche dan keyword yang betul2 specifik dengan produk yang aku nak promote tu…

 

So, bila customer cari jer produk tu terus produk aku yang naik dulu…hehehehe apa lagi kaaching – kaaching la handphone aku… 
‍‍‍‍‍‍ ‍‍ 
‍‍‍‍‍‍ ‍‍ 
Langkah 5 
======== 
Lepas sales dah masuk, korang nak fulfill order customer korang senang jer. Korang just identify produk tu dari supplier mana. Lepas tu korang forward kan order dan sekali detail customer pada supplier tu. Korang bayar harga dropship jer kat supplier tu..nanti supplier yang akan uruskan postage semua. 
‍‍‍‍‍‍ ‍‍ 
‍‍‍‍‍‍ ‍‍ 
Settle! Senang kan? Takde nak kene layan customer lah, tenung wasap lah. Lepas tu, masyuk pulak tu, boleh suka hati nak tentukan harga jualan. 
‍‍‍‍‍‍ ‍‍ 
‍‍‍‍‍‍ 
‍‍Korang boleh tengok sendiri gambar kat bawah ni. Generate income dropship kat shopee jer tanpa perlu berhenti kerja, tak perlu dah layan whatsapp, tak perlu pegang stok produk apa semua bagai. 
‍‍‍‍‍‍ ‍‍ 

‍‍‍‍‍‍Dan yang paling penting, banyak masa boleh diluangkan dengan keluarga tanpa perlu risau pasal duit.

Sebenarnya banyak lagi nak cerita, tapi jari aku pun dah penat menaip ni. Aku sekarang tengah hangat dok buat sharing FREE pasal bisnes Dropship Shopee ni. 
‍‍‍‍‍‍ ‍‍ 
‍‍‍‍‍‍ ‍‍ 
Kalau korang berminat nak tahu camana nak bermula korang isikan Nama u0026amp; Email kat bawah ni.

 

Nanti aku emailkan cara bagaimana korang boleh start buat dropship shopee ni dengan cara paling cepat dapat untung dan sekali dengan supplier produk aku bagitau complete. 

 

Isi kan jer nama dan email korang kat bawah tu dulu..ok 

Disclaimer : Artikel yang ditulis di dalam laman web ini adalah sebagai panduan/rujukan. Hasil yang diperoleh oleh setiap individu mungkin berbeza dan mengikut usaha masing – masing.